Boost heeft haar studio in Amsterdam en maakt associatief beeldend circus. Stichting Boost Producties produceert voor festivals, op locatie, in musea en voor de kleine- en middenzaal. Boost duidt haar signatuur als: beeldend, acrobatisch, theater en is met deze signatuur onderscheidend binnen de Nederlandse podiumkunsten.
Missie
Boost wil zoveel mogelijk verschillende mensen raken en aan het denken zetten over hoe je je als individu verhoudt tot de ander en tot de veranderende wereld om je heen. Om dit te vertalen plaatst Boost circus in een theatrale, dynamische context van een meespelende scenografie gemixt met livemuziek. Het opzoeken van nieuwe samenwerkingsvormen en experiment zijn hierin de weg om eigenzinnig te zijn.
Het gezelschap Boost bestaat uit een tweekoppig artistiek team en wordt iedere productie verrijkt door een nieuwe samenstelling van spelers, componisten en ontwerpers.
Lennie Visser (1970) algemeen coördinator van het gezelschap Boost Producties. Tijdens haar dansopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam, tipte een docent haar voor een vervolgopleiding aan de Kleinkunstacademie of voor het circus. Vanuit Canada en Frankrijk vloog het nieuwe circus in en het was voor het eerst mogelijk om aan een kunstvakopleiding circus als kunstdiscipline te studeren. Het werd l’Ecole de Cirque de Bruxelles. Na bij diverse gezelschappen te hebben gedanst, haar tour als zelfstandig trapezeartiest in Europa en Japan en haar docentschap bij o.a. het Nationale ballet, maakte zij in 2015 haar droom waar door een eigen circusgezelschap op te richten. Haar liefde voor esthetiek is duidelijk zichtbaar en in haar voorstellingen doet zij recht aan de uitdrukking ‘visueel circus’. Haar voorstellingen hebben geen anekdotische verhaalstructuur, maar gaan uit van een bepaalde situatie. Het fysieke lef, het onderlinge vertrouwen en het samenspel met de scenografie zijn in al haar voorstellingen terug te vinden. Ze speelt met de worsteling van de mens en een weerbarstig object. En daarbinnen zoekt ze naar het gelaagde verhaal; het persoonlijke verhaal van de spelers, van de speelplek en van het materiaal van de scenografie. De voorstelling ontstaat op de vloer, in samenwerking met eenieders inbreng tijdens de creatie.
Jelle Engel (1970) scenograaf van het gezelschap Boost Producties. Na zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven heeft hij zich als ontwerper verbreedt en verdiept door zijn werk in conceptdesign/branding/experiences, productdesign, interieurs, scheepsbouw en scenografie. Zijn ervaringen bij G-Star, Starbucks en Tony Chocolonely zijn samenwerking met kunstenaar Paco Raphael en zijn passie voor architectuur en zeilen, zijn bepalend voor de bewegende, functionele en abstracte objecten die hij ontwerpt als scenograaf. Hij streeft naar duurzaam en verrassend materiaalgebruik en naar een dynamisch object. Een sterk op zichzelf staand ontwerp waartoe de spelers zich wel móeten verhouden, als was het een tegenspeler. Om tot het definitieve ontwerp te komen gaat er een intensief onderzoek met de spelers aan vooraf. De scenografie is hun ‘playground’ die hij op maat voor hen ontwerpt en dat zich tijdens het repetitieproces ontwikkelt.
Archief voorstellingen
Archief voorstellingen onder stichting Circuswerkplaats Boost: ‘Man met Hoed’ festivalversie 2009 – ‘Uitblinkers’ 2010 – ‘Trees’ 2010 – ‘Muurbloem’ 2012 – ‘Redonda’ 2013 – ‘Kijker, zie ik zie ik, wat jij wel ziet?’ 2015
Archief voorstellingen onder stichting Boost Producties: ‘Man met Hoed’ theaterversie 2016/2017 – ‘Vita’ 2017/2018 – ‘Finestra Aperta’ 2018 – ‘Pie in the Sky’ 2019/2020 – ‘Webbing Dress, podium op je stoep’ 2020
Hartelijk dank aan onze partners; bestuur, fondsen, co-producenten, artistieke- en zakelijke teams, fantastische spelers met wie we mooie avonturen hebben beleefd en ons publiek!
Voorstellingen zijn mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSBFonds, Fonds21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, Janivo, NormaFonds, Kickstart Cultuurfonds