BOSCH PARADE 2024

BOSCH PARADE 2024

Bosch Parade is een wereldwijd unieke kunstmanifestatie te water met Jheronimus Bosch (1450-1516) als inspiratiebron. Zijn wereldberoemde kunstwerken zitten vol symboliek, fantasieën en absurditeiten die blijven oproepen tot nieuwe hedendaagse creaties.

 

Gezelschap Boost Producties

Boost Producties maakt interdisciplinaire performances in de cross-over van bewegingstheater, circus, dans en beeld. Met haar beeldende element voegt Boost Producties binnen de ‘traditie’ van het nieuwe circus, een zeer authentieke laag toe. Voor de Bosch Parade 2024 is Boost Producties te zien met haar drie-eenheid de Rijzer, de Zwoeger en de Voeler.

Boost wil met haar ‘Evolutie der demonen, karakteristieken uitvergroot’ het gesprek aanjagen over de betekenis en de gevolgen van afstandelijk en egocentrisch denken en handelen; verbeeldt in de Rijzer, opportunistisch en materialistisch denken en handelen; verbeeldt in de Zwoeger en van eendimensionaal en eenzijdig denken en handelen; verbeeldt in de Voeler en daarmee het gesprek over gezamenlijkheid en connectie voeden!

 

‘Evolutie der demonen, karakteristieken uitvergroot’ is nieuw hedendaags circus in een verrassend dynamisch beeldontwerp. De drie-eenheid van de Rijzer, de Zwoeger en de Voeler, trekt je aan en houdt je focus vast, omdat het ontwerp intrigeert en helder afsteekt tegen een afwisselende omgeving.

 

De Rijzer is een figuur met drie hoofden en een lichaam als jurk. Als de Rijzer zinkt, spreidt de jurk zich uit over het water, om daarna uit het water op te rijzen tot wel 4 à 6 meter hoog en zo alles en iedereen te overzien. Weer geheel laag, als ware zij onder het wateroppervlak, ziet de toeschouwer alleen nog benen omhoog reiken van een op handen balancerende circusartiest. De Rijzer als individualist is een denker, een ziener, onze egocentrische demoon zonder enige empathie voor de ander.

 

De Zwoeger is een figuur met enorm uitvergrote voeten zodat dit beeld over het water loopt. De uitvoerende acrobaat beweegt zich voort op een soort drijvende fitnessapparaten. De Zwoeger, onze materialistische demoon, vertelt het narratief van het individu dat vooral doorgaat als een meedogenloze opportunist, slechts handelend uit eigen belang. Deze hardwerkende doener hoeft geen meeloper te zijn, want kan juist ook beangstigend de voortrekker zijn van iets totaal ondoordachts.

 

De Voeler is een figuur dat verwarring veroorzaakt door een fantasievolle vorm die constant in beweging is; boven, onder, hoofd, lichaam; het is niet te definiëren. Uitgevoerd door een contortionist (slangenmens) buigend en draaiend en waarbij je blijft zoeken naar de verhoudingen en de logica. De Voeler leeft enkel vanuit het gevoel, extreem emotioneel is onze eendimensionale demoon, dromend en passief want ongeïnteresseerd in de consequenties van het handelen.

 

Deze drie-eenheid baant zich een route door het water, zonder dat er een drijvend platform duidelijk aanwezig en zichtbaar is. Boost Producties geeft met De Rijzer, de Zwoeger en de Voeler het publiek een magische ervaring binnen de totaalervaring van beelden op het water, de oever, en de bebouwing.

 

Het werk van Boost Producties is te zien tijdens de Bosch Parade 18 t/m 23 juni 2024 en op de Universiteit van Twente, september 2024. www.boschparade.nl